Valakit visz a víz…

Reggel fél hétkor kolomp, ébresztés. Kikóválygunk a kabinokból, kávéval, teával próbálunk életet lehelni magunkba. A nap ilyenkor már felkelt, mindig friss, szép, fényes reggelekre ébredünk. A cigisek máris nekiesnek a hajnali első szálnak.

fedelzet2Molyolás, palackellenőrzés, briefing, beöltözés, merülés. Vissza, kiöltözés, kolomp, jól megérdemelt reggeli. Közben dumcsi az iménti merülésről. Alvás vagy csak döglés a fedélzeten, avagy máshol. Délelőtt 11 táján, kolomp, briefing, beöltözés, merülés. Vissza, kiöltözés, merülés megbeszélése, pihi, kolomp, ebéd, majd pihi folytatódik, délután kolomp, briefing… stb.

Közben persze a hajó halad tovább, újabb és újabb zátonyoknál köt ki. A negyedik, éjszakai merülés sötétedés után kezdődik (engem speciel az éjszakai merülések nem különösebben vonzanak, de tény, hogy megvan a feelingjük), kb. nyolc táján véget ér, kolomp, vacsi. Este lehet már alkoholt inni, kicsit „civilebb” társadalmi életet élni, vagy a lenti szalonban, vagy a pihenő decken. Így zajlik majdnem minden nap, egy háromszor harminc méteres, összesen kilencven méter hosszú térben, amiből a valódi közösségi tér nem több mint hatvan méter, lent a dive deck, meg a szalon, benne az ebédlővel, és eggyel feljebb a pihenő fedélzet. Egészen alul, a hajó gyomrában csak a privát kabinok vannak.

fedelzet18-20-an (plusz a kb. 10 fős személyzet) éldegélünk így együtt egy hétig. A kívülálló számára könnyen tűnhet kissé súlyosnak ez az összezártság. Pláne, hogy sokan itt találkoztak egymással életükben először. A mostani túratársaim közül én, például, korábbról csak a két búváranyát, azaz oktatót: Gabit és Suzyt ismertem, senki mást, így alakult. De ez valahogy mégsem okoz diszkomfort-érzést. Nekem legalább is nem. Pedig hát, egyikünk sem könnyű ember, nyilván én sem. A búvár, amúgy, gyárilag lökött egy kicsit. Így vagy úgy, de nagy individualisták, mindegyik túrán előfordul a „mindentjobbantudó” kategória, sűrűn akad „viccesember”-típus, van a búvárszabályokat menetrend-szerűen áthágó figura, aztán az örökké parázó fazon, ordítozós és toleráns, nagyszájú, vagy akár hallgatag ember, ezen belül is tapasztalt, kezdő vagy félkezdő búvár. A foglalkozások is szerteágazóak: az autószerelőtől a profi sportolóig, a vállalkozótól az fogorvosig, a fiatal péktől a nyugdíjas ácsig meg a magamfajta firkászig, minden van, tényleg, mindenféle élethelyzetű ember. Van, aki egész évben, egyfolytában gyűjtögeti a garasokat egy ilyen túrára, és akadnak kőgazdagok is. Na, ezt próbáld meg összerakni…!

20140610_171849

Az egyetlen alkalom, amikor partra (szigetre) szállunk, egy picit dagonyázni. Lacibúvár és Misibúvár a sörébe kapaszkodik.

Mégsem olyan nehéz. A teret valahogy nem érzi az ember szűknek, mert a látóhatár széles, a víz alatt mindenképp (a látás 10-30 méter között mozog), és a hajóról nézve is az. Nem számít illetlenségnek, vagy antiszociális viselkedésnek, ha a decken, két merülés vagy étkezés között, elvonulsz olvasni, zenét hallgatni, vagy egyszerűen csak mélázni, hogy úgy mondjam, magánéletet élni, nem kell mindig összeragadva létezni. Másrészt, ezt a sok-sokféle embert összekovácsolja a búvárkodás szenvedélye. Meg az, hogy odalent vigyáznunk kell egymásra, ha úgy adódik, segíteni kell egymáson (aranyszabály, hogy csoportosan, de ezen belül is párokban történik a merülés), együtt élünk meg hatalmas élményeket és – rosszabb esetben – veszélyhelyzeteket. Ezekről aztán, utána, együtt csámcsogunk, anekdotázunk és röhögünk odafönt is. A „halság” feelingje és élménye közös, könnyen teremt közösséget, akár csak egy-két hétre is.

P1300529Ami engem illet, engem világéletemben szórakoztatott a sokféleség, ezen a túrán sincs benne hiány. (A továbbiakban egy-egy nevet, nemzetbiztonsági okokból, haha, megváltoztatok, a többi szikár tény.)

Ma uzsira, például, sült disznóoldalast ettünk, meg disznózsíros kenyeret, lila hagymával, természetesen. Na, ez meg hogy lehet itt a muszlimoknál? Hát, úgy, hogy köztünk van Bélabúvár. Mert hogy Bélabúvár is egy nagy sportbőrönddel ill. zsákkal jött ki, mint mindenki, ő is feladta a cuccot a reptéren, csak hogy a búvárszerkó helyett pár kiló oldalszalonnával, vagy hat kiló házikolbásszal, zsírjában sült oldalassal, és egy háromkilós, frissességét sokáig megőrző Lipóti házikenyérrel tömte tele. Ő ugyanis a felszerelését Hurghadán tartja. Mi a francnak cipelje ide-oda, ha egyszer, évek óta, minden hónapban eljön merülni egy hétre? Mondom, helyette hozza ezeket a jófajta, vastag, magyar disznóhúsokat, amiből aztán mi is részesülünk, áldja meg az isten Bélabúvárt. Ő úgy működik, hogy minden órában ennie kell valami kiadósat, különben nincs komfortérzete. A fene tudja, hogy csinálja, de Béla nem kövér, viszont állandóan, de tényleg folyton cigizik. Kijön a vízből, még rá se lép a deckre, csöpög a bőre, a ruhája, a maszkja, de már kéri a cigijét, amit amúgy nedvesen, csöpögve el is szív. Bélabúvár negyven és ötven között van, nagykereskedőként egy egész megyében terít, és a hatalmas sportzsákja (miután a hét során elfogytak belőle a császárhúsok és oldalasok) akkor sem üres, amikor hazamegy, mert tele van Egyiptomban vásárolt, állítólag igen olcsó viagrával, a fáradó potenciájú magyar férfiak szíves megsegítésére. Bejáratott biznisz ez, nem is rossz, valószínűleg, és amellett férfiszolidaritásból is jeles. Szóval nincs hiány nagy fazonokból.

Vagy Benz Gabi, akinek a – nem is túl távoli – felmenői Csáky grófok és német bárók voltak, s akinek még a neve sem véletlen: dédapja alapította a híres autógyárat. Most éppen Frankfurtban él, kétgyerekes anya, búvároktató, vagány, sportos, ötvenes csaj. De van nekünk ex-diplomatánk, informatikusunk, meg egy Kati doktornőnk is. Kati hetven éves, nyugdíjas orvos, de még mindig aktívan dolgozik. S, nem mellesleg, évek óta merül, nagyon szépen és biztonságosan csinálja. Neki különösen örülök. Hurrrráá! Végre valaki az én korosztályomból! Nem vagyok már akkora csodabogár, s ez jó érzés.

Hoppá, most veszem észre, hogy merülésről még szó sem volt ebben a bejegyzésben… Akkor kiemelek egyet, egy áramlásosat. Én, mondom, sose paráztam a víz alatt, viszont egy vízió mindig nyomasztott: mi van, ha egyszer kontrollálhatatlanul elvisz a francba egy váratlan, gyors áramlat és magányosan, társaimtól elszakadva, sodródom a víz alatt? Az ilyen helyzetekre, persze, vannak kivédő módszerek, tanultam is őket, de élesben mindig minden más. Előre bocsájtom: ilyesmi sem korábban, sem most nem fordult elő a merüléseim során, majd meglátjuk, mi lesz egyszer, ha mégis… Viszont most is megéltünk gyönyörű, áramlásos merüléseket, a különbség annyi, hogy ezek nagyjából kiszámítható irányú és erősségű sodrások voltak, amolyan mozizós fajták, és együtt maradtunk bennük végig. Mint, például, a szépséges Tiran szigeteknél, a Jackson zátonyon.

halak1A fal mellett haladsz, visz a víz, kb. 5 km/óra sebességgel. Úsznod nem kell, a szemed egy magától mozgó kamera, nincs más dolgod, mint kényelmesen élvezni az elsuhanó tájat. Ismét azok a szürreális, mesébe illő gorgóniák, a szarukoráll-erdők. Violakék, vagy inkább ibolyakék, jó méretes titánhalak, micsoda színek és formák!

halak2Mellettem felbukkan egy óriásteknős. Odalent, a homokban kékpöttyös rája lapul, a szilára tapadva mezítelen csigák, picik, de a természet nagyon megdizájnolta őket, ezer színű-formájú mintát nyomva rájuk. Denevérhalak óriás rajába kerülünk, máris suhanunk tovább… Pöttyös sügérek cikáznak a barlangok szája előtt. Tűzhalak lebegnek velünk, néha ötösével, a piros, a barna és az arany fajtából, uszonyaik, mint egy sokágú, soktollú szárny, sörény (gondolom, innen az angol nevük: lion fish), szétterpesztve…

P1300487

Tovább is van, mondjam, még? Majd legközelebb.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s