NEM FÉLÜNK A CÁPÁTÓL!

NEM FÉLÜNK A CÁPÁTÓL !

Egy ilyen búvárszafarin az ember együtt él a vízzel, a tengerrel, akkor is, ha éppen nem merül. Ez nekem, talán, a legszebb benne. A hajó, amelyet egy vagy két hétig el sem hagyunk, s amely zátonyról zátonyra halad velünk, az otthonunk, a házunk. Az egész világunk. A partot vagy nem, vagy csak távolról látjuk. Ez különös dimenziót ad az életünknek. Örökké benne vagyunk, benne a nagy türkizkék vízben.

P1030289P1030228

 

 

 

 

 

 

 

Itt eszünk, itt pihenünk, innen indulunk víz alatti kalandjainkra, a hajóról küzdjük be magunkat, súlyos felszerelésünkkel együtt, a gumicsónakba, a zodiba, itt veszekszünk egymással és békülünk ki, ezen töltik fel levegővel palackjainkat, itt zuhanyozunk és alszunk.P1020658

P1030235

 

Kabinjaink picik, az enyém, például egy ágynyi, plusz marad még egy kb. 60x 200 cm-es hely a közlekedésre. A hozzá tartozó zuhany és vécé nem lehet több 0.7 négyzetméternél. Van benne elég sok, ügyesen beépített rámolóhely még , meg légkondi. That is all. De ha kitárom az kabinajtót, látok mindent, akár az ágyról fekve is. A víz színének változását , a vízét, amely, a zátonyoknál megtörve, csillogó világos türkiz, hogy fokozatosan a zöldeskék összes árnyalatát felvegye , egészen a sötétkékig . Közben hol vajsima, szinte olajos, hol picit fodrozódik, vagy éppen vadul hullámzik. Én mázlista vagyok, még soha életemben nem voltam tengeribeteg. Imádom a nagy hullámokat. Teliholdkor, ami most van, egészen más a tenger színe és felülete, mint akár újholdkor, vagy, nyilván, a nappali ragyogásban.

És a hajó megy…, a víz pedig örökké, minden napszakban az orrunk előtt van, az összes titkával, amit sose fogunk tudni feltárni. Jobban nem is lehetne benne-, és vele együtt élni. Most éppen forgolódik a hajó, megpróbálunk jól kikötni a zátonynál. S ahogy fordul ide-oda a test, innen az ágyamon fekve, a nyitott ajtón át látom, hogy hol az egyik, hol a másik oldalon bukkan fel a hold.
Egyébként, sokan választják éjszakára a kabin helyett a pihenő fedélzetet. Én is szoktam. Ilyenkor a csillagok alatt alszik el az ember a lassú ringatásban. Reggel, ébredéskor, pedig, könnyen előfordulhat, hogy egy-egy felbukkanó delfincsapat közé ugrunk a vízbe és úszunk, hancúrozunk egyet velük a hajó környékén. Lehet még mélázni a hajjóorrnál, a kormányfülke előtt, vagy az oldalkorlátok mellől nézni a naplementét.

20140608_18352720140609_182427

 

 

 

 

 

 

 

Így ez a korlátozott tér mégis csak maga a szabadság. Úgy is mondhatnám, hogy maga a hajós élet is kaland. Legalább is a számomra.
A Sun Dreams nem tartozik a luxus-kategóriájú búvárhajók közé (én még olyanon sose voltam), ez három csillagos járgány, sportos, de minden van rajta, ami kell, és, ahogy az itteniek mondani szokták, a service ötcsillagos. Ebben tényleg nincs hiba. A merülések előtti eligazító tájékoztatók, a briefingek világosak, naponta négyszer az összes palack takkra újratöltve, szervízelve vár minket. Mikor visszatérünk, egy pohár gyümölcslével fogad bennünket a személyzet. A délutáni merülést mindig valami fincsi uzsonna követi: forró, friss pizzaszeletek, vagy gyümölcsök, görögdinnyék, szőlő, illatos sárgadinnye-darabok, esetleg tepsinyi, még langyos sütemény, ami nagyon jól esik az embernek. A szakácsunk ma megint remekelt. Általában is nagyon jól főz.

20140610_113559 A szalon boy a bárpulton, az ebédlőben helyezi el a guszta, ovális tálakat, mi pedig, ízlésünk és tetszésünk szerint, szedünk belőlük. Ma délben különösen ízlett a besameles padlizsán és a friss hal, a salátákat egyszerűen felsorolni sem lehet: bordó cékla, megbolondítva a csuda tudja, mivel, répa almával vegyítve, ordítóan sötétzöld színű bab, hófehér sajtok vörösszínű paprikával, naturban és szószban, fűszeresen vagy lilahagymásan, az összes elképzelhető és számunkra olykor ismeretlen zöldség kínálja magát.20140610_113529

 

20140610_113455

 

 

 

 

 

 

 

Mindegyik tálnak más a színe és nyilván az íze. Csirke és marha is adódik mindig, de én nem vagyok olyan nagy húsbolond.

Ma merültünk egy kéket is. Ezt így szoktuk mondani: kékben merülni. Ami búvárnyelven azt jelenti: cápát keresni. Mert hogy a cápa jobbára a nyílt tengeri zátonyoknál úszkál, így a zodi, a gumicsónak kivisz bennünket, arrébb, a feltételezett helyszínre, onnan gurulunk alá, hogy hátha-hátha találkozunk a tengerek császárával. Ilyenkor csak reménykedünk,nézelődünk, keresgélünk a nagy kékben, sehol egy színes, napsütötte fal, sehol egy viszonyítási pont, csak az a határtalan kékség, benne meg te. A cápáról azt kell tudni, hogy jön, ha akar, de nagyon sokszor nem jön. Egyébként, inkább a déli, mélydéli szafarikon van rá esély, a Brother-szigeteknél, Elphinstone–nál, Daedalusnál, mint itt az északin. Errefelé inkább a delfin gyakoribb. De gyakran ezeken a déli helyeken is sok, értékes merülőidő megy el hiábavaló, hosszas sasolgatással a teljesen parttalan kékségben, az értékes levegőnk meg csak fogy.

cápa

A búvártól mindig ezt kérdezik: – És nem félsz a cápáktól? Rutinszerűen, mindenki ezt kérdezi, szinte kivétel nélkül. Válasz: nem kell félni a cápától. Ha kéne, akkor minek keresgélnénk, ugye, magunknak a bajt? Cápa, persze, sokféle van (a világon 360-370 féle ) és minden fajnak más a viselkedése. Félni, azt nem, de be kell tartani az udvariassági szabályokat. Ő a főnök, ő van otthon, és főnökkel nem bratyizunk, ha hagyná, akkor sem simogatjuk azt a cuki kis uszonyát. Nem izgatjuk, bosszantjuk fel össze-vissza kalimpálással, hirtelen mozdulatokkal, nem provokáljunk, mert még azt találja hinni, hogy menekülő, sebzett halról van szó, az meg ránk nézve ciki. Nem viszünk neki az iszákunkban egy kis véres húsdarabot,hogy megetessük vele, mert esetleg még melléharap vagy azt hiszi , hogy te is egy kis véressé tehető húsdarab vagy, és akkor kész a dráma. Csupán csodáljuk, a megfelelő respekttel. Most nem, de a már emlegetett déli szafarikon magam is találkoztam szirtcápákkal meg kalapácsfejűekkel, azaz pörölycápákkal, mégpedig jó közelről is szemlélhettem őket . Általában 30-40 méteres mélységben tartózkodnak. Fenségesek, csodásak, tiszteletre méltóak. De az emberhusi – az antikultuszt teremtő Spielberg film üzenetével ellentétben – általában nem jön be nekik. Nem szeretik. Ha a fent említett hibák valamelyikét mégis elkövetjük, akkor, kíváncsiságból, persze, belénkharaphat. Nem felfal, csak megkóstol, mondom, puszta kíváncsiságból, és sose ízlünk neki (mondják, hogy utána kiköpi a falatot), de az már elég az elvérzéshez.
Tehát: sordino! Fotózni, filmezni, bámulni, azt lehet,a cápa többnyire közömbös az ember iránt, hiszen túl nagy úr abban a világban. Ha meg mégis kicsit vészjóslóan kezdene viselkedni, tehát egyre szűkebb köröket írni körülötted, akkor sem ajánlatos hátat fordítva neki, csapkodva menekülni, hanem csak csendesen kihátrálni, hátrafelé araszolni. Jó eséllyel megun téged a cápa, és otthagy a fenébe.
Ilyen okosságokat tudok elméletben. Gyakorlatban csak csudajó emlékeim vannak. A tenger nagyvadjai vagy – általában – nagytestű állatai fantasztikusak odalentről nézve. A delfinekkel istenien lehet szórakozni, ha kitalálsz egy mozdulatot, mondjuk, a hossztengelyed körül forogni kezdesz, akkor gond nélkül leutánoz, például.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

 

 

A manta pedig….! Mondják, hogy ez az óriás rája-féle, ami – a maga 2-6 méteres fesztávolságával – úgy néz ki, mint egy gigantikus, víz alatti madár, igen ritka a Vörös tengerben. Mondják, de mostanában egyre több búvár számol be arról, hogy látott mantát.
Én is! Egészen közelről! Ez is a déli szafarin történt, tavaly. Itt van erről a fontos találkozásról egy rövidke video. A manta táncával, a fehér hasával, az óriás „szárnyaival”, a szépséges koreográfiájával, ezzel a merő csodával búcsúzom mára. Legközelebb újra jelentkezem!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s