MEGMOZDULT A HEGY!

Nem mindegyik merülés sikerül álomszerűre. Hogy mit látunk és mit nem, az függ a pillanatnyi szerencsétől, a fényviszonyoktól, a napszaktól, az áramlásoktól, az évszaktól meg még egy jópár dologtól, ezt minden búvár tudja. De Sharm el Sheikh, a Sinai félsziget csücske, az kivétel. Itt mindig-mindig, menetszerűen megötszöröződik, – tízszereződik a látvány minősége és mennyisége. Az, hogy víz alatti nemzeti parkban vagyunk, még nem elég indok erre. Láttam én már eléggé üres nemzeti parkot is. Nem tudom,tehát, mi az oka, de itt teljes garanciával felkészülhetünk a csodára. A Sun Dreams most két napig Sharm előtt van kikötve, itt merüljük meg a legszebb zátonyokat, így a Yolandát és a Shark zátonyt. Az északi safarik, de talán az egész Vörös tenger legszépségesebb pontjai ezek. Nem is kell túl mélyre menni,15-20-25 méternél már megkapsz mindent: valószínűtlen színorgiát, korállerdőket, izgalmas falakat,kúpokat és kanyonokat, amelyek környékén szinte barokkos bőségben szakad rád az egész tengeralatti élet.
P1300573P1300423

Hogy lehetek én ekkora mázlista, hogy mindezt látom??? Az vagyok, kétségtelen. Suzy vezényletével merülünk, vagy hatan egy csoportban.P1300556

P1300543

A szörnyeteg is lehet szépség, nem?

Ő, mint guide, biztonsággal tudja, mikor és melyik áramlásra bízhatjuk magunkat, hogy ne tévesszünk irányt, ő hívja fel a figyelmünket egy-egy látványra, amelyet esetleg magunktól elpasszolnánk, vele vagyunk biztonságban. Neki köszönhető , hogy ilyen szuper fotókat tudok mutatni nektek, a javukat, ugyanis, ő kattintotta erről a merülésről.Egészen el lehet abban veszni, ami itt történik. Azt mondom, „történik”, mert ez nem valami szelíd, csendesen megfigyelhető akvárium, inkább olyan fejkapkodós dolog. Harminc-negyven méterre ellátni, mindenfelé.
Jó három méteres muréna kígyózik ki a barlangjából, hogy lassú, tekergő mozdulatokkal ússzon el előttünk és tűnjön el a kékségben.

Egy másik, termetes példány éppen most támad meg, harap át és fal be egy kis halat. Ott kavar másfél méterre alattunk, világosan látjuk a jelenetet.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAP1300511Napsárga, un. álarcos vagy pápaszemes pillangóhalak lebegnek az áramlásban – valamilyen okból – mindig kettesével, párban. Majd gyönyörű, sötétkék kis halak, egy egész raj, hosszú-hosszú csőrrel. Indiai madársügér a neve, a szokatlan, bizarr csőr-forma sem véletlen , azzal szedegeti ki magának a tömör, karfiol-formájú korállok közül a betevőt. Zseniálisan oldja meg a természet, s ez a mélykék hal is zseniálisan csinálja, láttuk. Itt, ebben az elvarázsolt mesevilágban – ellentmondásos módon – minden roppant észszerű és célratörő.

P1300414

Máshol kőhalak lapulnak a szilákon, a világ legtökéletesebb kamuflázsa ez, mindig pontosan olyan színt és mintázatot vesznek fel, mint amilyen a környezetük. Észrevenni, a sziklától, korálltól, növénytől megkülönböztetni gyakorlott sasszemet kíván, most is egyik társam hívja fel rá a figyelmemet, holott jómagam is csak centikre vagyok tőle. S ha már itt tartunk, koromfekete sasrája „repül” át a színen, lassú elegáns, balettozós szárnycsapásokkal.

Amott megint egy másik történés zajlik a szemünk előtt,de olyan, hogy elakad a lélegzetünk, pedig az egy búvárnak nagy baj: egy tengeri farkas éppen öl. Ez a csápokkal jól felszerelt növényállat, amelynek nincs feje, agya és szíve, de van keringési- és idegrendszere, s amelynek a szája és az anusza között zajlik az élete, csápjai összezárásával, a szemünk láttára végez ki, lassan, módszeresen, és halálbiztosan egy mindhiába védekező , kicsike rákot.

P1300425
Itt mindennek értelme és célja van,minden a túlélést és a szaporodást szolgálja: úgy tűnik,itt minden egyszerűbb, mint odafönt.

 

 

Korállerdők, amire nincsenek szavak. Mintha egy szuper kertépítő műremekét látnánk. Pedig igazi.

P1300491

Lebegek a korall-ág mögött. Jaj, nagyon nem rossz!

Olykor egy tömör falat, tele virágzó korállal ( éppen itt a virágzás ideje, vagy most múlik pontosan) de máskor mindenféle formációt képeznek a mészvázukkal: kapukat, oszlopokat, teraszokat. Körülöttük buzog, nyüzsög, vagy éppen őrjöng a tenger alatti élet.

P1300492

 

P1300485

Na, ez aztán tényleg egy Dali festmény részlete lehetne

Újra visz bennünket a mozizós áramlás, nincs más dolgunk, mint bámulni.P1300506

Vörös halraj lep el egy sziklát, amely toronyszerűen szakad ki a talajból. Elegáns, ezüst barracudák úsznak el felettünk, 1-2 méteresek. Kis híján összeütköznek egy hasonló méretű, vagy talán nagyobb tonhallal. P1300606. Karambol elmarad, elsiklanak egymás elől.

 

P1300418És a fenséges mellett, lám, ott a profán: egy hajdani hajó épp hogy megmaradt váza, mellette-körülötte egy fél rakomány vécécsésze. Nyilván valamikor szaniter-cuccokat szállított ez a járgány.P1300552
. Maga a víz alatti táj is vad: csúcsok, kürtők, hegyek, szigetek, kanyonok, virágos kertek.P1300560P1300533P1300561

 

P1300598

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

És most…. olyan történik, amihez foghatót eddig még sohasem láttam. De más se. Mellettünk lassan megmozdul az egyik fekete színű hegy. Először csak lassan, bizonytalanul, mintegy meglebben, megbillen, nem is értjük az egészet, aztán elmozdul egészen, leválik róla egy sok-ezer, de talán sok-tízezer egyedből álló raj.

P1300536Fekete, egyszarvú halak, unicornisok. A helyükön nem marad semmiféle hegy. Mert soha nem is volt. Őket, a rajt  néztük hegynekP1300538És ellepnek bennünket , körbefognak és befogadnak bennünket és, a testünket súrolva, elsuhannak mellettünk, mind a tízezren, sok-tízezren és nem idegesek tőlünk. Mennek, úsznak, csak ők tudják milyen cél felé. Aztán feltűnik egy másik raj.P1300602P1300634
Vége ennek a csodamerülésnek.

 

P1300515 P1300729 Visszaérve a hajónkra, estefelé, látszanak Sharm el Sheikh fényei.Az impozáns hotelsora. Még egy kicsit a kivilágított sétány is. Nagyon civilizált, nagyon nemzetközi. Soha nem szeretnék kilépni a partra. Nem vagyok kíváncsi ezekre a hotelekre meg a sétányra, semmi pénzért nem mennék oda. Ennek nyomós oka van, ami régre nyúlik vissza. Benne van Anna Fahlen, a svéd lány is, aki először vitt el engem Sharmra, 28 évvel ezelőtt. És benne van egy egyiptomi férfi, akit ott és akkor ismertem meg, s aki,egy életre, sok mindent megváltoztatott a gondolkozásomban. Miattuk nem szeretnék semmit közelről látni a mai Sharmból. Minden mindennel összefügg, úgy látszik. De erről legközelebb. mesélek majd.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s