HOGYAN VÁLTSUK ÁT A KERÉKBILINCSELÉST KÖZMUNKÁRA? Avagy az igazi kalandért nem kell messzire utazni II. RÉSZ

szeptember 7. 13.30

Az elmúlt pár napban sok volt a dolgom, a munkám, de a dupla bírságolás még mindig dühít, tehát ma folytatom. Kocsival el Újpestre, a Munkaügyi Központba. Sorbaállás az információs pult előtt. Sorszám. Hosszú várakozás. Kezd a dolog egyre rutinosabbá válni számomra.

Szabálysértési előadó színe előtt: – Önnek mindenekelőtt be kell szereznie egy foglalkozás-egészségügyi szakvéleményt, amelyet szakorvos állíthat csak ki. Ilyen szakrendelőt az egész városban, az egész országban talál. Nekünk mindegy, hol állítják ki. Aztán fáradjon ezzel a papírral vissza hozzánk, ide Újpestre. Amint megvan a foglalkoztathatóságáról szóló vélemény, mi azonnal értesítjük a Kormányhivatalt, hogy amíg le nem zárul ez a folyamat, ne zargassák a bírság miatt. – Kormányhivatalt? – kérdezem elképedve. Az előadó bólint: – igen, ott tartják számon az ügyét. Figyelmeztet: az alkalmassági vizsgálat fejében be kell fizetnem 3.300 forintot. – Majd elmondják Önnek a rendelőben, hogyan kell ezt csinálni. És hogy majd konkrétan milyen fajta közmunkákra van jelenleg kínálat, azt a zuglói Bosnyák utcai hivatalban tudhatja meg, később őket kell felkeresnie.

Hát, ez a közmunkássá válás nem könnyű, lássuk be. És nincs is ingyen.

Folytatja a felvilágosítást: – 12 órát kell ledolgoznia a 10.000 forint megváltásaként, akár több részletben, de lényeg, hogy legalább egymást követő heteken, lehet sűrűbben is. Ha több, mint egy hetet kihagy, már elesik a közmunka lehetőségétől –, tájékoztat korrektül. –És akkor már a feljelentési szakasz jön. Most, hogy már elkapott a gépszíj, rögtön rávágom, hogy dehogyis hagyok ki többet. – És hol van ilyen munkaalkalmassági szakrendelés? Azt mondja, nem tudja pontosan, talán az önkormányzati rendelőben, ahová tartozom.

Búcsúzunk.

Eltöltött idő: 2,5 óra. Költség: benzin 20 km erejéig.

szeptember 8-9.

Felhívom az Önkormányzati szakrendelőt, ahová tartozom. – Igen , náluk van munkaalkalmassági szakrendelés. Mikorra kérek előjegyzést? Ezen tökölünk egy darabig, kevés a szabad időpont. A végén, egészen véletlenül derül ki: húha, tévedés, az én esetemre nincs is ilyen szakrendelés náluk. El kell mennem a Nagyvárad tér 2. szám alá, ott csinálják ezeket a dolgokat. – Az miféle intézmény? –, kérdezem és rémülten érzékelem, hogy csüggedek elfele. – Országos Munkahigiénés és Foglalkozás- egészségügyi Intézet a nevük -, válaszolja. És készségesen előkeresi nekem a számukat, pedig nagyon elfoglalt, hallom a háttérben.

A szám nem válaszol. Mintha nem működne a vonal. Pedig én be szeretnék jelentkezni időpontra!  Nyomozás a neten. Különböző számok hívogatása. Telefonautomaták hosszasan elregélt opcióinak meghallgatása. Mintha egyik opció sem vonatkozna rám! Most mi a fenét csináljak? Nem fogom feladni!!! Frusztráltnak és makacsnak érzem magam egyszerre. Pedig még hol vagyunk a végétől? Az utcasöprögetéstől, a betontöréstől, a hólapátolástól vagy mittudomén? A megváltástól?  Hol????? Még el sem kezdtük! Jajistenem. Akkor sem, és azért sem fogok dupla büntetést fizetni! Kitartás!

Eltöltött idő: nem sok, úgy háromnegyed óra, frusztráló telefonokkal.

Eddig összesen 6,5 óra és a benzin.

A következő rész tartalmából: Kaland a Nagyvárad téren. Kiderül, hogy stramm idős hölgy vagyok. Aszfalttörésre, úgy néz ki, még sincs esély, viszont húsz kilónál többet nem emelhetek. Kié a vérnyomás mérő? Csigalassúsággal, de közeleg a cél. Legalább is, naivul ezt hiszem, de ekkor történik valami.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s