KINEK ÉRI MEG A HÁTIZSÁKOS VILÁGCSAVARGÁS ÉS KINEK NEM?

P1080787Itt ülök a budapesti lakásomban, odakint  redves-nedves ősz van. Mögöttem egy kalandokkal teli három hónap Peruban és Ecuadorban. Valamint  vagy tizennyolc bejegyzés, fejezetek ebből a fergeteges csavargásból. Megszokhatatlan, hogy én leírom őket, csatolok hozzájuk néhány  fotót  és szinte azonnal olvasni kezdik, szerte a világban.Már aki ért magyarul. Ez tényleg megszokhatatlan élmény.

Szóval, most visszagondolva: tényleg nem semmi. Jártam az Andokat, tapostam a sarat trópusi esőerdőkben, megragadtam kis falvakban, bolyongtam nagyvárosokban, vad rítusokban vettem részt, láttam sámánt varázsolni, búvárkodtam az óceánban, cápák közt, bolyongtam isten háta mögötti szigeteken, dolgoztam óvódában, tanítottam iskolában, stb. stb.Közben volt kemény tél és trópusi nyár, szóval minden. Sose tudtam pontosan, mi történik majd velem holnap vagy egy óra mulva. Sodródtam, improvizáltam, összecsapódtam emberekkel, együtt maradtunk egy darabig, elváltunk, minden nap hozott valami meglepetést , én meg hoztam rengeteg rossz döntést, néhányszor szerencsém volt, néhányszor befürödtem.

Egyetlen biztos pontom, a “házam” a hátizsákom volt, 50 liternyi összkomfort egyben. Fürdőszoba, téli-nyári ruhatár, két pár cipő, műszaki cuccok, tusfürdő, fogkefe, kb. ennyi.

Blogbejegyzéseimet követően, rengeteg hozzászólást kaptam szerte a világból. Többnyire hízelgőek voltak, igen sokan fejezték ki, hogy csodálnak a bátorságomért. És írták: köszönik, hogy helyettük is utazom.

A reakciók kísértetiesen hasonlítottak azokhoz, amelyeket a Vietnamról szóló,  másfél évvel ezelőtti blogsorozatom után kaptam. Én meg nemigen tudom megmagyarázni, hogy ehhez nem összeszedett bátorság kell, hanem egy hajlam. Ami valószínűleg bennem is, meg csomó más mindenkiben eleve megvan: olyan emberekre gondolok, akikkel lépten-nyomon találkoztam kalandozásaim során. S ez a hajlam, vagy születési rendellenesség, nevezzük akárminek, arról szól, hogy szeretem kitenni magam mindenféle váratlan, meglepetést hordozó helyzetnek és megnézni, hogyan jövök ki belőle. Izgalmas, kihívó, szabadságérzetet adó sodródás ez. Noha nem minden pillanata tölt el boldogsággal. Az ekkora fokú szabadság sokszor a már emlegetett magányos döntésekkel jár, következmények viselésével, szervezési csődökkel, meg állandó éber készenléttel: az egyedül utazás nagy meló valójában.

De egyetértek azokkal, akik úgy gondolják: már egy együtt utazó pár vagy páros is egy kisebb csoportot alkot, egymás közt megy a dinamika, tehát nehezebben kapcsolódhatnak idegenekhez. Az idegenekkel való spontán találkozás pedig a legjobb pillanatokat tudja hozni egy ilyen csavargás során. Helybéli emberek, meg hátizsákos utazó-barátok jönnek és mennek az életedben, terelgetnek másfelé, mint ahová menni szándékoztál. Az élmény mindig jobban a tiéd, ha magadnak szerezted meg, vagy csak szerencsés voltál, intenzívebb, mintha idegenvezető terelgetne a templomok között. És nem utolsó sorban: nagy önbizalom-növelő ereje van annak, hogy MEGCSINÁLTAM!

Na, jó, nem vagyok ál-szerény: az biztos hogy a hátizsákos seniorok között általában én viszem a primet. Nem sok magam korú nyanyus vállalkozik ilyesmire. Mázlim van a fizikumommal.

És akkor most nézzük a praktikus listát: ki alkalmas hasonló csavargásra és ki nem?

KINEK VALÓ?

 • – aki legalább angolul beszél, de további nyelvek sem ártanak
 • aki szeret és tud kommunikálni idegenekkel, idegen helyzetekben
 • akinek a fent, részletesen leírt hajlamai megvannak, s azon kívűl nem szorongós típus, hiszen a legvégén minden szituból kijön valami jó is, nem érdemes előre parázni)
 • aki, átmenetileg képes kilépni a megszokott komfort-zónájából
 • pl. képes elviselni a gyűrődést, hátizsákból-élést, tíz ágyas hostel hálótermeket, esetleges mosakodás-hiányt. Nyugi, előbb-utóbb lesz zuhany!
 • aki már előre izgatott az egyelőre beláthatatlan kalandok miatt s nem bánja, hogy nincs igazi biztonságban, szóval, elég rugalmas
 • aki önbizalom-növelő kúrára vágyik
 • akit nem riasztanak a furcsa kaják, meg olykor a rossz kaják
 • AKI BORZASZTÓAN KÍVÁNCSI TERMÉSZETŰ

KINEK NEM VALÓ?

akit csak a garantált biztonság tölt el komfort-érzéssel

aki a fenti kritériumoknak csak kis részben,vagy sehogy se felel meg

Jól mondom? Akkor utazzon örömmel, ki-ki a maga módján, én még nem tudom hová, de ideje egy kicsit itthon is lenni, dolgozni, főzni finomakat, barátokkal dumálni és moziba menni. Fiacskának örülni. Itthon maradni – kalandvágyból. A vicc régi, de tök igaz.

 

KINEK ÉRI MEG A HÁTIZSÁKOS VILÁGCSAVARGÁS ÉS KINEK NEM?” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Isten hozott itthon Anna! Örülök annak, hogy minden rendben, remek csaj vagy!!!!!!!!!!!!.:)..Várom a könyvet, gondolom, nem csak én!…Hajrá!! :)…persze először főzzél finomakat “Lajoskának!”…/…meg ne mondd neki, hogy így hívom!!!..:)/

   • Kedves Anna, fantasztikusak az utazásai..igen, magam is azt gondoltam mindig, hogy a szervezett , kényelmes utazások, olyanok mint a készételek..megveszed, megeszed és pont..de hol marad az ízek megismerésének az élménye? Nem tudom fizikailag mennyire kell felkészülni? 64 éves vagyok és szintén 50 kg körüli..sajnos angolul nem, csak olaszul és franciául beszélek,,nagyon felkeltette kíváncsiságomat, amit az origóban olvastam az interjúban, hogy most Kubába készül..hogy lehet kapcsolatba lépni olyan szállásadókkal melyeket említett…családoknál lakni..a repülőutat is lehet fapaddal szervezni? ..Ha van ideje és lehetősége, előre is köszönöm válaszát..üdv. Hosszú Klári

 2. Átemelte Buborékok és hozzászólt:
  Bár egy ideje az effajta kalandozások kimaradnak az életemből, jó olvasni, hogy másban is bizsereg az érzés, él a vágy, hogy kimozduljon a fix pontból, és elinduljon világot látni. Nem különben, ha az ember lánya már hetvenen felül van.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s