FAPADOS CSÚSZKÁLÁS A FRANCIA ALPOKBAN

 

Hát, ez szuper! Régóta síelek, de Franciaországban, sítalpakon, már vagy tizenöt éve nem jártam. A síelés nem magányos sport, társaság kell hozzá, van is nekem olyan, de a barátaim többsége egy ideje azt gondolja, hogy jó-jó, a franciaországi Alpoknak nincs párja, hosszú, szövevényes pályák, hóbiztos terep, márciusban általában szép idő, viszont rohadt messze van. És már senki sem akar közülük egy buszban gyürkölődni egy éjszakán és háromnegyed napon át. Kocsival odamenni pedig nagyhalál. Ezért aztán marad Ausztria, ami persze közel vagy sokkal közelebb van, akadnak ott is jó  pályarendszerek bőviben, viszont, ha csak nem gleccserről van szó, a hóviszonyok szeszélyesebbek és ami nem mellékes: kétszer olyan drága. Ezért általában csak három napig szoktunk síelgetni, nem tovább.

Jó, akkor most elmondom, hogyan lehet egy hetet végigsíelni a dél-franciaországi Alpokban 2-3oo euróból, úgy, hogy cakli-pakli minden benne van: apartman, síbérlet, és két hosszú buszozós utazás ára, oda-vissza. Friss élményem ez, hiszen csak ma jöttünk haza Les2Alpes-ből.

20160314_123201

Van egy utazási iroda ( a nevét priviben bárkinek leírom, akit érdekel a dolog) amelyik ezt megszervezi, mégpedig nagyban. Tömegeket utaztat. Végül is ez magyarázza az áraikat. A buszaik, amiket bérelnek, jó kényelmesek, általában emeletesek. Aki picit is bírja a gyűrődést, az még aludhat rajtuk is egy jót. Nyakpárna azért ajánlott, mert az út 20-22 óráig tart . Az apartmantok vacakak. Na de mit is várhatunk egy fapados tartózkodástól? Valamit valamiért. Mi négyen laktunk egy kb. 22 nm-es lyukban, az ablaktalan, szűk előszobában egy emeletes ágy, onnan nyílik a vécé, fürdő, meg az u.n.  konyhás nappali. Az utóbbiban is van egy ágy, abból ki lehet húzni egy fiókot és előbukkan egy árva matrac, nini, még egy fekhely, úgy látszik. Fogasra, türülköző- tartóra, használható sítárolóra és hasonló nyalánkságokra ne számítsatok. Ágynemű huzatot, türülközőt, vécé papírt, mosogatószert, stb. vinni kell, mert az sincs.  A bakancsot, lécet minden nap fel kell cipelni a valahanyadik emeletre, az erkélyen a helye. Nem valami főúri kényelem, az biztos. De cserében pályaszállásod van, az orrod előtt a lift, ami aztán, szerteszét ágazva odafenn, elképesztő terepekre visz, beleértve a gleccsert, 3600 méter magasan. Csodás időnk volt, többször is láttuk a Montblancot.

12721896_969939853083180_1288135510_n

A bérlet az egész széles régióra érvényes, Alpe d’Huezbe is. Olyan jók a viszonyok, hogy ha nem is síelsz túl jól, könnyen támadhat az az érzésed, hogy tulajdonképpen egy méltatlanul elfelejtett síbajnok vagy. Mert minden olyan fényes és minőségi. A hó, a környezet. Mármint odakint.

20160314_123207

Vissza az odabentre: kaját, ha spórolós vagy, viszel, fridzsider minden apartmanban van. A  pályarendszer köré épült műfalu neve La Village, mindent  megtalálsz benne. Hatmillió bolt, ahol kajához való nyersanyagot vásárolhatsz magadnak. Tízmillió síbolt, szervíz, kölcsönző, túraszervező iroda, bárok, éttermek, hotelek, apartman házak, kocsmák… A mi irodánk szuper: telepített embereket foglalkoztat odakint, szinte naponta jönnek az sms-ek, ma itt találkozunk, ma ott forraltborozunk, éjjeli sízünk, slalom-verseny,  gyertek! Ha nincs kedved , persze nem mész, iszogatol-eszegetel kietlen otthonodban, fel lehet azt is melegíteni jókedvvel, azért. Különösen, ha jó a társaságod.

A szervezők nem hagynak magadra: ingyenes freestyle síelés vezetővel, sítúra Alpe d’ Huez lejtőire, én ugyen nem mentem, de a többiek dícsérték. Aztán: belefért még egy hatalmas tábortűzes, gyümölcsös forraltborozás az erdőben, meg  egyik este egy nagyszabású  grillparti, benn, a Village közepén, a cég vendégei voltunk, fincsi, faszénen sült virslire és csirkére és példásan ropogós savanyúságra, baguette darabkákkal. És most jön az, amire nem számítottam: éltesebb síelők figyelem! A biztosításom alapján rájöttek, hogy nekem nem is kell fizetős síbérlet! Mert ezen a francia terepen a 72 éven felüli vállalkozó szelleműek ingyenesen csúszkálhatnak, ez törvény.  Még időben: megérkezésünk estéjén át is jöttek a szervezők az apartanunkba és visszakaptam a hat napos síbérlet  árát. Na, mindjárt lecsökkent nekem a befizetett össz-ár háromszázról kétszáz euróra.

És ezek után, ami csak belefér: naponta 6-7 órás száguldozás a kék és piros pályákon, gleccsereken ( a feketékre nem vállalkozom), reggelente csipkés, napsütötte csúcsokra ébredés, miközben a kávédat szürcsölöd az erkélyeden ácsorogva ( na, szék vagy asztal, az nincs ott), ha fenn a terepen, akár 2600-3200 méter magasan meg akarsz pihenni egy kicsit, ott vannak a hatalmas napozóteraszok, nyugágyakkal, totál panorámával, és mindjárt bekaphatsz egy guszta meleg levest ( 5-6  euro) vagy  valami mást – én habos forrócsoki- párti vagyok – ,és élvezed a szabadság eme fapadossal kombinált luxusát.

12312039_969939769749855_1347072046_n

S ha még ez se elég: kiválaszthatsz egy napot, amelyiken egy picit rövidebbre fogod a síelést,normál cipőt húzol, a városkában folyamatosan ingázó  ingyenes síbusz elvisz egy kabinos lifthez, beszállsz, az meg leszállít téged egy  900 méteren fekvő tündérmese-falucskába,

20160317_181902

20160317_175339

nincs több, mint 240 lakosa, a hihetetlenül hangulatos, meredek utcácskákban egyik pici kézműves bolt éri a másikat, palacsintás, éttermes, borozócskák, sajtkészítők, régiségek, körben a megszokhatatlan csipkés-fehér csúcsok,

20160317_180152

csak sétálsz és bámulászol, aranyos, kusza, régi,romantikus, majd hopp, be a liftbe és a kabin szépen fölrepít, haza.

20160317_180304

Így éltünk egy hétig a hóval együtt, akinek nincs sok pénze többcsillagos hotelre, vagy a drága Ausztriára, annak csak ajánlani tudom ezt a verziót. Nagyszerű pihenés, a hazafelé busz-út is kibírható. Jövőre is szeretnék menni!

 

FAPADOS CSÚSZKÁLÁS A FRANCIA ALPOKBAN” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Kedves Anna,
  köszönöm ezt az írást!!!
  Írd meg nekem, légyszíves az utazási iroda nevét.

  Jó lenne jövőre együtt utazni.

  Jó egészséget kívánok 🙂
  Tünde

  Date: Sun, 20 Mar 2016 20:03:19 +0000
  To: tokaitunde@hotmail.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s