Fülöp-szigetek: cetcápák meg a zűrös svájci

Összegyűlt pár dolog. Na, szóval:

Fülöp-szigetek, azon belül is Cebu szigete. Ma egy medencézős délután van. Ejtőzős. Írásra-alvásra való. Mozgalmas délelőtt volt ma, két merüléssel. Az első : reggeli előtt, rohadt nagy áramlásban, csak úgy lobogott mindenki haja  és teste a víz alatt. Kellett néha teperni, áramlással szemben is, néha meg sziklába kapaszkodni. Ez a fajta merülés, főleg, miután már nem kell küzdeni, hanem végre szépen beleülhetsz az áramlatba, tiszta mozizás. Visz a víz, te meg bámulod az elsuhanó tájat, illetve szirtfalat. Közben persze lesed a társaidat, nehogy elveszítsétek egymást, mert az könnyen megy ilyenkor. Lestoppolni magad nincs mód, ki vagy téve az elsuhanó véletlennek.

P1290404

DSCN2154

Korállfalak, agykoráll-tömbök, pici, színes pigmik, azaz mezítelen csigák, különböző cirkalmas növényállatkák, olykor egy nagyobb lény pofája kukucsál ki egy barlangból, de nem nézhetsz a szemébe, mert te csak sodródsz tovább, úgy 5-7 km-es sebességgel. Ez is kaland.

DSCN1764

A második, az már molyolósabb volt, áramlás-mentes. Rengeteg állat és teknős került elénk, a szokásos szürreális tájban, nekem legjobban tetszett a békahal nevű lény, amiből hármat is láttunk. Termetes, ronda-szép, ő is szürreális, úgy ahogy van. És még náluk is jobban tetszett beúszni a szardínia-rajba. Gömb alakban tömörülnek, aztán különböző alakzatokat vesznek fel, tisztára mint egy hatalmas fecskeraj, kinő a gömbből  egy szárny, benne ezer és ezer szardínia és fölfelé ágazik el, közben meg felduzzad egy másik szárny jobbra, mondjuk, sikkesen tesz az a pár ezer kishal egy kanyart,  majd újra gömbbé egyesülnek. Elsötétül tőlük a kintről beragyogó nap, te meg közéjük úszol persze, ott vagy az ezüstös-feketés szardínia raj közepén, magad is halként, ebben az átmenetileg kölcsönvett világban.

 

DSCN1632

DSCN1628

Tegnap megvolt a nagy szenzáció : az, amiért olyan sok búvár, messze földről jön egyenesen ide, Cebu szigetére. Másfél órás buszozással elértük az öblöt, ahol cetcápákat lehet egészen közelről szemlélni. Ezek 4-8 méteres gigantikus lények, elképesztően óriási szájjal és a tele csinos pöttyökkel. Na, persze, nem csak úgy maguktól jönnek, szisztematikusan etetik őket reggeltől délig, hogy természetes közegükben garantáltan megjelenjenek a bámész búvár vagy sznorkelező szeme előtt.

P1290319Ez van. Kicsit művi, persze, de az állat és a tenger is , az igazi. Jópárat láttunk belőlük. Ártalmatlan jószágok, amúgy, de igazán fenségesek. Hozzájuk érni, megközelíteni öt méteren belül tilos, ahogy még sok minden más is, például a vakus fényképezés, napolajozás, stb. Árgus helyi szemek vigyázzák ezt a víz alatt, mint a cáparendőrök. Szóval lehuppansz a homokos-füves talajra és vársz.

P1290200

Nem vagy mélyen, 4-6 méter az egész. És cikáznak körülötted, pózolnak, fordulnak, csapkodnak fenséges farkukkal, megközelítenek téged, egyáltalábn nem látszanak veszélyesnek, volt olyan, hogy négyet is látunk belőlük egyszerre. Nagy kár, hogy rém szmötyis volt a víz, elég pocsék látási viszonyokkal, jöhettek egészen közel, a fényképek mégis némi homályt mutatnak.

 

P1290228

P1290188

 

P1290341

Azért bőr-közeli élmény volt.

Szégyen, itt vagyok és nem is tudok túl sokat a Fülöp-szigetekről. A többi szigetet nem is fogjuk látni. Ez most egy ilyen merülős túra, nem mész, hanem visznek, ez nagy különbség. Bájos, egyszerű családi hotel ez, szép kis kerttel, az óceánra és a hófehér gályákra látunk a teraszról, reggelizés közben. Na, persze, azért nem álltam meg, hogy kétszer is motorra pattanjak ( hátsó ülés, niná) és nyomás a helyi piac Moalboal-on, t. illik így hívják a mi kis  2-3 km-re fekvő falunkat. A szokásos ázsiai kép: kaotikus állapotok, legalább is a mi szemünkkel, amiben ők nagyon is otthonosan mozognak, olcsó kis éttermek, utcai grillezés, mindenféle árú: halak, húsok, millió féle gyümölcs, sátras masszázs-„szalon”-ok és mosolygós, édes, egy csöppet se turista-szívó helyiek. Az egyik halaskofa azt találta nekem mondani, hogy szexy-n nézek ki, hát, ez jól esett. Ettem itt egy asztalnál két középkorú német úrral, ahogy a többi ötvenes visszajáró férfivendég,  csajozni jöttek ide. Egyikük most harmadszor fog elvenni egy fiatal, filippinó lányt. Ez úgy értendő, hogy a harmadikat. Ő a nősülős fajta, úgy látszik. Nem csügged, már tíz éve él gyakorlatilag Moalboal-on. Olcsó az élet , olcsó a nő, gondolom. A lányok egyébként roppant csinosak, a fiúk divatosra színezett, spécire vágott séróval közlekednek, majdnem mind.

Mellettem egy svájci úr lakik, most éppen gitározik és énekelget hozzá. Szépen csinálja. Szóba elegyedünk.  Mert olyan fura egy kicsit a szitu. Van itt vele két lánya. Egy tíz meg egy tizenöt éves. Azt is rögtön elmeséli, hogy az idősebbik lány nem is az övé, mert két hét csúszással született, míg ő távol volt és meg is van a vér szerinti apa, mondja. –De úgy szeretem, mintha az enyém lenne -, ezt is hozzáteszi. A mamájuk , persze, helyi nő. 17 éve vannak együtt, de egészen egy évvel ezelőttig a gitározó svájci Svájcban élt és franciául beszélt. Gleccservonatot vezetett a hegyekben. Gondolom,  időnként csak ide látogatott és akkor már csinált ugyanannak a nőnek egy-két gyereket. Aztán két éve a lábára-gerincére esett a háztetőről egy jégtömb, odakint Svájcban. Lebénult, azóta ő is itt él. Gyerekeivel angolul beszél. Lityeg-lötyög ebben a környezetben és azt mondja, már elmúlt a szerelem a nővel. Aki, egyébként, egy felelőtlen teremtés, mondja. Ebben a hotelkében laknak állandóra, meg talán van a faluban is egy házuk, nem is értem. Odahaza, amikor nem vonatot vezetett az Alpokban, akkor éttermekben játszott, gitározott, dalokat szerzett…

Ez egy töredék-történet. Ó, de szépen játszik…. !

20160514_105658

Finom gitárszó mellől búcsúzom. A problematikus svájci masiniszta most franciául énekel hozzá.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s