FÜLÖP-SZIGETEK: A VÉRES KAKASVIADAL

P1100582Malapascua szigete. Ha vasárnap, akkor kakasviadal.Na, arra el kell menni. Engem , személy szerint, nem a villámgyors kivégzés érdekel, hanem ahol és ahogy ez zajlik: a körítés, az emberek, a fogadók, az egész. Mivel a helyszín nem a közeli faluközpont, motorral kell odamenni. Hat búvártársammal együtt felgyűrjük tehát magunkat három motorra, a pilótával együtt hárman szorongunk egy-egy kétszemélyes ülésen, mint a szardíniák, egymás fenekében . És nyomás, pöfögünk  vastag homokos utakon, bádogkalyiba telepeken keresztül, durrogunk azúr- meg türkizkék óceánpartok mentén.  A helyszínen már rengeteg ember szorong, főleg férfiak, sok kisfiú is, gyerekek, kevés nő, néhány odatévedt turista.

P1100541Ez itt a legfőbb vasárnapi szórakozás. A környezet elég lesújtó, bár a terecske egyik oldalon hófehér bárkák szegélyezik és megint csak a csodás  óceán. De ha körbenézünk, lehasznált, sovány férfiak kerülnek elő a viskókból, mindenütt szemét, homok, por.

P1100512A kakasok, akik vagy a kivégzésük, vagy éppen a gyilkolászás előtt állnak, eszméletlen kórusban kukorékolnak, gazdáik simítgatják a tollat a nyakukon.

P1100546P1100525Egy erre szakosodott pasi pedig kezdi felerősiteni a lábukra a gyilkos pengét. Na, lássuk, mi lesz ebből.

P1100531P1100532A kisfiúk felmásznak a környező fákra, hogy majd jobban lássanak , néhány asszonyszemély vizet forral, nyílt tűzön. Középen egy fedett sátor, abban zajlik a gladiátor küzdelem, körbeveszik, nagy izgatottan.

P1100570P1100549

P1100548P1100516Odaállunk mi is . Ezek a kakasok, akik itt ordibálnak, nem un. harci  kakas-fajták. Ilyesmire nem futja errefelé, ugyanis azok egy vagyont érnének. Hanem rendes, falusi  baromfiudvarból való állatok. Akiket  a gazda gyilkolászásra trenírozott ki egy kicsit. Szabadidejükben pedig tyúkokat hágnak meg, valamint jelzik a hajnalt, ahogy kell. A dolog fapados jellegében van valamiféle szikár báj és igaziság.

P1100522A kikiáltó, egy baromi rossz arcú pasas, a sátorban fel-alá sétálva, ordibál valamit, én ugyan nem értem, de szerintem bekonferálja a küzdőfeleket.

P1100562A fogadók is ordítanak valamit, talán licitálnak, és ahogy a bankókból látom, elég rendes összegek cserélnek gazdát. Ki nem néztem volna ebből a környezetből. A többi már szépen megy a rítus szerint: Az aktuális küzdőfelek gazdái összeérintik a két állat csőrét, hadd kapjanak szagot, hadd tudják meg, ki lesz a legény a gáton, aztán gyerünk.

P1100518A kivégzés általában egy perc alatt végbemegy, a homokra kifolyik valamennyi vér és az áldozat a kondérban fortyogó vízben végzi. Itt aztán semmi nem vész kárba. Előtte gyors kopasztás, fejlevágás, stb. Gyerekek izgatottan ugrálnak. Kb. 40 fokos hőség van, de már megszoktuk.

P1100543Mellettünk, a parton folyik a mindennapi élet, ami vasárnap se más, mint máskor. Kiköt egy bárka, valami építőanyag-félét rámolnak ki belőle, kisfiúk segítenek, talán az anyjuknak, felcipelni a bambuszrudakat. Kifut egy halászhajó.

P1100529P1100530Egy férfi totál részeg, tántorogva közlekedik. Kisfiúk a fákon kapaszkodnak az ágakba, sivítoznak, dumálnak, az elsőre legyilkolt kakasok félig már megfőttek a kondérban. Lesz másik.

P1100555Szépség és koszos nyomorúság ugyanazon a ponton.

Beszélgettem a hajónkon a búvár guide-al. Kicsi, törékeny lány, 23 éves, nagyon csinos.Ő , a szigeten élők között,  a felsőbb kasztba tartozik, mert fix állása van a búvárhajón, fizetése 200 euro havonta, ami krőzusinak számít  errefelé, és még hozzá jön a rendszeres jatt is. Apja szintén a turista-iparban dolgozik, ő is megkeres ennyit. A család hét tagú, ők ketten tartanak el mindenkit. Kérdezem a lányt: – Ki számít szegénynek nálatok? Gondolkozik, gondolkozik, majd azt mondja: senki. – Hogyhogy -,mondom -, ezekben a nyomorviskókban, ahol tízen is laknak egyetlen helyiségben, a földön aludva? Vagy például a kakasviadal helyszínén, amit láttam, az nekem tömény szegénységnek tűnt….

P1100566Azt mondja: az lenne a nagyon szegény, aki éhezik. És nálunk mindenkinek telik ennivalóra, tehát nem szegények. Itt az emberek elégedettek azzal, amilyük van. – Na, jó, mondom én, fel tudsz ülni, például, egy repülőre, hogy néha elmehess Manilába, mondjuk? – Azt nem. Az oda-vissza száz euro  lenne. Ebből  egy egész hónapig eszik a családunk. Mi nem utazunk sose hagyjuk el a szigetet -, teszi hozzá. – És mi van, ha valaki megbetegszik? -, érdeklődöm tovább. Akkor meggyógyul -, válaszolja -, majd elgondolkozik: – vagy meghal. Nálunk csak a leggazdagabbak engedhetik meg maguknak a társadalombiztosítást. Az luxus.Mire én: – és kire mondanád, hogy gazdag vagy, mondjuk, jómódú? Most már nem habozik a lány, hanem rávágja: – Ti. Ti vagytok a gazdagok.

Nem tiltakozom, értem őt. A világ leegyszerűsödik errefelé. Vagy, legalább is, egyszerűbben megfogalmazható.

Aztán történt más is: egyik nap elhajóztunk egy szigetre. Egy lakatlanra. Hófehér homok, szűkülő földnyelv, hihetetlen színekben játszanak körbe-körbe a hullámok. Pálmák.

P1100587Csak az a bibi, hogy ez a legnépszerűbb lakatlan sziget. Ha ide kirándulsz, nagy eséllyel faszénen sült, grillezett husival és salátával együtt fizeted be a kirándulást. Százak és százak ülnek a romantikus, egzotikus földnyelven, a pálmafák alá helyezett asztaloknál, a kikötőben vagy negyven nagy hófehér bárka horgonyoz, Robinson szigetének azért nem mondanám. Az utoljára, talán, 30-40 éve volt.  Csak délután négy óra után ürül ki, másnap délelőttig. Ez van. Azért nagyon szép.

Fülöp-szigetek nem az igazi egy helybéli masszázs nélkül.

P1100575Egyenesen a homokra terített finom, nagy kendő. Képzett, keletázsiai finom kezek. Mikor éppen a hátadon fekszel, babrálnak a testeden, te meg egyenesen a harminc méter magas pálmákat nézed. Már ha nyitva a szemed. Ayurveda masszázs. Vagy mittomén. De jó. Az óceán, tőled három méterre a füledbe hullámzik, szinte.

Mit mondjak, érzed, hogy élsz.

FÜLÖP-SZIGETEK: A VÉRES KAKASVIADAL” bejegyzéshez ozzászólás

  1. 2016.06.06. 22:53 keltezéssel, AnnaCsavar írta: > WordPress.com > lengyanna posted: “Malapascua szigete. Ha vasárnap, akkor > kakasviadal.Na, arra el kell menni. Engem , személy szerint, nem a > villámgyors kivégzés érdekel, hanem ahol és ahogy ez zajlik: a > körítés, az emberek, a fogadók, az egész. Mivel a helyszín nem a > közeli faluközpont, m” >

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s