PRAKTIKUS ÖTLETEK SZABADON UTAZÓKNAK. AMI AZ ÚTIKÖNYVEKBŐL KIMARADT. DÉL-FRANCIAORSZÁG II. rész

Folytatjuk a Dél-Franciaországi barangolást (Első rész itt). Alapból azt vesszük, hogy, ugye, nincs kocsink. Azért, ha a környéknek szánunk, mondjuk 10-14 napot, én azt mondom, mindenképpen érdemes venned egy vonatbérletet. Még itthon. Úgy hívják, hogy Eurail vagy egy kicsit másfajta is létezik, az Interrail. Érvényes egy jó darabig, de a fel/kihasználandó napoktól függ az ára. Meg persze az értéke is. Vehetsz három-, négy-, hat-, meg nyolcnaposat is. Nem kell előre megjelölnöd, hogy, a tartózkodási idődön belül, melyik napon akarod felhasználni. Majd kiderül ott. Isteniek a francia vonatok, remek a hálózat, mindenféle csatlakozás, gyorsak , tiszták. Csak hát rohadt drágák. Ezzel a bérlettel sokat nyersz. Egy spanyolországi kalandozásokról szóló, korábbi bejegyzésemben találsz erre a bérletre utalást, ott is használtam.) Praktikus tippek szabadon utazóknak: Spanyolország

Tök mindegy, milyen távolságra utazol, egy nap akár huszonötször is vonatra szállhatsz, s az még mindig csak egyetlen nap kihasználtságnak számít, a nyolcból vagy az ötből. Akár oda- akár vissza, akár elágazólag. Mondok egy példát: Kiindulunk Montpellierből mert én speciel ott vagyok, de lehet más hely is. El akarok jutni Arles-ba, mondjuk. Igen gyakran járnak a vonatok, és egy órás utazás az egész. Ha reggel nyolckor felszállsz, kilenckor ott vagy. Megyek, mert kedvem van beleszagolni Van Gogh világába és végigsétálni a Van Gogh „ösvényen” , követve a pontokat, ahol ez a géniusz letelepedett festeni.

P1040605

P1040635

 

P1040586

Vagy mert akarok látni egy tökéletesen ép, római kori amfiteátrumot, az első századból. Vagy mert el akarok ücsörögni a főtéren, bámulva a  Saint-Trophime templomot, amely (csekélység!) az ezeregyszázastól az ezernégyszázas évekig épült fel, és azóta meg se mozdult máig, a szökőkutat középen, a kőpárkányán játszó zenészekkel.

P1040639

 

Vagy mert biztosan kifogok valami bizarr bulit, ezt tutira veheted te is. (Olyasmi, amit véletlenül én láttam: egy egész nosztalgia-klub vagy micsoda, civil csoport, amelyiknek a tagjai a tizenkilencedik század utolsó harmadának öltözékében flangálnak az utcákon, a tereken, így mennek be imádkozni a templomokba, kávézni kávéházakba, mindenféle korú, elfűzött derekú hölgyek, kitömött tompor, fodrok, eszeveszett kelmék, legyező, topán, őrületes frizurák, hatalmas kalapok.

P1040603

Fiúk és urak: kamáslis cipő, ingnyak, korabeli zakó és persze sétabot, amit időnként rutinosan megpörgetnek, egymásba karolva, meg-megállva, csoportokban beszélgetve, teljesen elfogulatlanul játszák ezt a szerepet,vagy mókát, természetesen mozogva és cselekedve ezekben a cuccokban:  udvarolnak, imádkoznak, kávéznak, viselkednek,dumcsiznak.

P1040600

P1040626

Kész időutazás. Micsoda bizarr dili! De – jó eséllyel – lehet más meglepetés is: fesztivál, zene, mutatványosok, előadások, gladiátor-küzdelmek, persze embervér nélkül. )

Vagy azért is utazhatok Arlesba, mert, mondjuk, meg akarom kóstolni a bárányt levendula(!)mártásban, végül is a levendulás Provence-ben lennénk!, amit egy bizonyos sarki étteremben készítenek a legjobban. Odavonatozol, tehát, akármiért, Arles-ért. Megszívom magam ebben az ódon, picit álmos levegőben, aztán buszra szállok és  50 perc múlva ott vagyok egy tökéletesen más világban: Camargue, lápos, mocsaras tengerpartján,  telis-tele rózsaszín flamingókkal.

P1040664

P1040668

Itt a legokosabb néhány euróért egy bringát bérelni és nyomás: látod a híres camargue-i méneseket,  ha szerencséd van, részt vehetsz egy bikafuttatásban. Stes-Maries-de-la-Mer-ben, a csücskön, ( egy kis falu ez), betérsz egy tök sötét templomba. Ott a fekete Szent Sárát  imádják, egy női szent sötétcsokiban, irtó egzotikus.

P1040652

Szent Sára őrzi a francia palacsintákat. Nem baj az.

Ha éppen valamikor májusban jársz arra, hát Európa összes valamire való táncoslábú , zenéskedvű romája három héten át mulat és fesztiválozik éppen ebben a picike faluban és borul le a fekete Sára  előtt. Vallási zarándoklat ez, eredetileg, ami aztán átcsap egy jól elhúzódó, international cigányfolklórba, de a legjavából! Ez, mondom, csak májusban van, ha máskor mész, nincs foklór de mindenesetre elmondhatod, hogy kószáltál egy kicsit a Camargue lápos vidékén. Bekapsz valamit és még mindig előtted a délután java.

Vissza a busszal Arlesbe, ( kb. óránként indul egy járat)  onnan aztán még mindenhová elvonatozhatsz, maradt sok-sok világos órád. Legyen ez, mondjuk….,.Avignon… Oda még, teszem fel, egy másik nap is el akarsz menni, hogy alaposabban megnézd, amit kell, most csak belekóstolsz a hangulatába, az aznapra úgyis érvényes vonatbérleteddel. Delux szabadság. Miért ne? Mondjuk, történetesen julius van és világszínház fesztivál. Minden évben. Most is zajlik éppen. Arles-lal ellentétben, ami mindig  egy picit bájosan és kisvárosiasan alszik,  Avignon beszippant a nagyvonalú mozgalmasságával. Gyönyörű város! Ragyog.

20160716_141222

20160716_135638

Mivel picit már fáradt vagy, sokat láttál ma, csak leülsz egy padra, a főutcán (punkt szemben van a vasútállomással) és elhagyod magad. Megtalálnak, nyugi!  Engem is megtaláltak.

Gyakorlatilag percenként nyom a kezedbe egy szórólapot, nem is akárki: egy bohóc, egy zenész, egy három méteres szörnybe öltözött valaki, egy bizarr papruhás férfi, egy gyerek, egy balettrucit és –cipőt viselő lány, ők végzik a promóciót, a most rögtön, mindjárt, vagy a délután négykor, félötkor, vagy akármikor, itt meg itt kezdődő előadásra. Mondom, színházi fesztivál van.

20160716_132945

20160716_134145

Hát, én nem mentem el egyre se, franciául speciel nem beszélek, úgyse érteném, meg most éppen  nem is ezért jöttem ide. Mikor már túl nagynak érzem a tömeget soknak a befogadható színt, zenét, hangot és látványt, csak elsétálok egy bizonyos utcába. A Kelmefestők utcájába. Rue des Teinturers: ez a neve.

20160716_133249

Macskakő, patak, malmok, tündér-vendéglők, bűbáj épületek, a múlt századig itt minden házban kelmét festettek. És ennek minden nyoma megmaradt.

20160716_133316

 

 

20160716_124629

 

Lerogyok egy vendéglőben, kint a teraszon, az utcán, éppen egy nagy malomkerék alatt. Entrecote-ot kérek, füge chutney-val, kemencés krumplival, pohár borral. Így ahogy van, kilenc-tíz euró, nem igazán drága. Időnként azért ide is eljut a fesztivál forgataga, énekelgetve, zenélve vonulnak fel fiatalok, egy lány ( micsoda ötlet!) az első emeleti ablakból, egy zsinóron lógatja be a járókelők arcába a szórólapot, szó szerint lehalássza őket, beleütköznek és le is tépnek egyet a kötegből.

20160716_133459

Azért inkább én most szigorúan, a félvéresre süttetett marhaszeletemre koncentrálok, pihenek, a pápai palota meg megvár, meg a híres híd, pár nap múlva majd célzottabban térek vissza ebbe a csudavárosba, ha akarom, majd kombinálom másik irányú vonatúttal, ha akarom, nem.

De most még nem kombinálok, készülünk haza,  újra vasút, mi az nekem, van bérletem, ahogy a költő mondaná, ha ugyan mondaná, egy óra tíz percig tart az út Montpellierbe és amikor ott leszállok a Szent Rókus pályaudvaron, még mindig nincs sötét.

Legközelebb meg megsúgok nektek egy titkot: mi az az 1 euros vonatjegy? És hová lehet vele eljutni?

PRAKTIKUS ÖTLETEK SZABADON UTAZÓKNAK. AMI AZ ÚTIKÖNYVEKBŐL KIMARADT. DÉL-FRANCIAORSZÁG II. rész” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Kedves Anna! Igazán élvezetes és inspiráló olvasni a blogját egy fárasztó és hosszú munkanap után. Döbbenetes, mennyi mindent nem láttam a felsorolt élményei közül a saját egyhetes solo travel-em alkalmával, amikor Montpellierben jártam, pedig rém büszke voltam magamra, mennyi mindent magamba szívtam. A flamingók és az ingyenbicikli Maguelone-ban mondjuk legalább megvolt 🙂 Madeirára készülök utazni novemberben, és ezen készülődés során a könyvjelzőim közül előbukkant a blogja linkje, amit anno a fiától kaptam, még a blog indulásakor, s elmentettem, hogy “majd egyszer beleolvasok”. Sok hasonlóan szép utazást kívánok, tovább fogom olvasni!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s