Pár nap múlva Kuba!

Kedves Barátok, új kaland következik, nem is akármilyen: két-három nap múlva Kubában leszek. A hónapok óta tartó felkészülés során rá kellett jönnöm, hogy ez lesz valószínűleg életem egyik legnehezebb utazása. Hiszen nem nyaralni megyek, védett körülmények közé, hanem csavarogni, tekeregni, tapasztalni, elvegyülni. Ahogy már szoktam.

Nem sima ügy, nem is kiszámítható ez az ország. Castro halálával semmi se változott, nem is fog egy darabig – ez a jóslatom. Pedig én is úgy kezdtem, mint sok mindenki más: ” Na, ezt a Kubát meg kell nézni, mielőtt még ebben a formában be nem zár, megváltozik, és olyan lesz, mint a többi, a kapitalizmus göröngyös ösvényét taposó  karibi sziget!”.

Nem így fest a helyzet. Bár már beindult az amerikai üdülő- turizmus, mondom,  jó darabig  maradnak még a régi dolgok. Iszonyatos hiány az egész országban.. Harminc dolláros havi keresetek. Az orvosok havi hatvan dollárt is haza tudnak vinni. Jegyre adott havi élelmiszer- fejkvóta. Lerohadt, 50-60 éves autók, valamennyi generációk óta megőrzött, működőképes ereklye. Kettős pénznem: a túrista más valutát használ, más buszra szállhat csak ( abból is kevés van, ám ), más étteremben ehet,  és a túristának minden a sok-sokszorosába kerül. Meglepő, de Kuba jó drága lett. Kiváltképp a szólóban utazónak, mert minden áldott nap kétszemélyes szállást kell kivennie, másmilyen nincs. Internet – na, az nem hozzáférhető, felejtős.  Buszok, amikre vagy nem lehet felférni, vagy csak nehezen. Korlátozások tömege.  Hogy fogok én haladni?

Ja, hogy miért megyek mégis? Mert ez engem érdekel. És mert érteni, meg szeretni szeretném. Drukkolok ennek a szigetnek.20150504_182657

Már most tudom, mégpedig konkrétan, hogy Havannától nyolcszáz kilométernyire, milyen kalandba fogok keveredni. Legalább ezt tudom.

Tehát még 1-2 nap, fogom a hátizsákot, egyet a hátamra, a kisebbiket a hasamra. Sok-sok emberi találkozásra  számítok, kipróbálom a szivart, amit még soha, fotózok, jegyzetelek és megnézem majd, milyen alulról a tenger.Végigjárom a szigetet. Keresek nem-turisztikus falukat és oda való népeket. Ilyesmik. 32 nap.

No te preocupes! – ahogy a latin népek mondják. Na, jó, hallgatok rájuk, nem aggódom.

.

Pár nap múlva Kuba!” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Draga Anna , koborolj helyettem is , regi almom Kuba , sokaig penzem nem volt ra , most meg a labaim nem birjak , neked kivanok jo utat , sok kalandot , es irjal oszd meg velunk , szerencse fel ! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s